Rakkaudesta rakentamiseen

You are currently viewing Rakkaudesta rakentamiseen
Omakotitalon rakennusprojekti

Kolmen vuoden antoisa mutta omalta osaan rankka projekti eli talonrakennus on saatu päätökseen. Rakennusprojektin, oman liiketoiminnan, sijoittamisen ja henkilökohtaisen elämän sovittaminen yhteen, viimeisten kuluneen 3 vuoden aikana ei ole sujunut aina niin antoisasti. Mutta päivääkään en vaihtaisi, sillä projektin parissa on ollut mukavaa.

Olen monesti tässä viime kuukausina pohdiskellut, että miten olisi käynyt koronan iskiessä vuosi sitten. Mahdotonta sanoa mutta ajatuksen pyörivät päässä pandemiaa miettiessä.

Rakennusprojektin häämöttäessä lopuillaan ajattelin jees projekti on valmis ja pääsen siirtymään eteenpäin seuraaviin haasteisiin, mutta toisin kävi. Korona sotki suunnitelma ja laittoi sävelet uusiksi. Olen päättänyt lykätä seuraavan prjoektin aloittamista seuraavalla 6 kuukaudella.

Keskityn seuraavan 6 kuukauden ajan täysillä liiketoiminnan kehittämiseen ja ajan antamisella läheisille. Koronan keskellä siinä määrin kun se on mahdollista.

Tulen vielä lähiaikoina avaamaan projektin kulkua ja eri vaiheita erillisillä blogikirjoituksilla.

Mistä kaikki sai alkunsa?

Vuonna 2016 oli vastaavanlainen tilanne kuin nyt. Jotain pientä lisähaastetta piti saada ja päätinkin aloittaa yhden suurimmista projekteistani. Vuonna 2017 avautuin mahdollisuus tehdä tarjous tyhjänä olevasta tontista. Tontille oli mahdollisuus rakentaa kaksi erillistä taloa. Päätimme kokeilla ja tehdä tarjouksen tontista. Tontin koko hieman vajaat 1000 m2. Laitettiin kädet ristiin ja toivottiin myyvän osapuolen hyväksyä tarjous. 

Kuukaudet kuluivat ja yhtenä kauniin päivänä tuli tieto välittäjältä että tarjouksemme on hyväksytty. Tästä se kaikki sitten alkoi ja 2018 valmistunut projekti on haikein mielin realisoitu. Pitää kuitenkin muistaa että mihinkään kiinteään ei kannata rakastua tai luoda erityistä rakkaussuhdetta.

Rakennusprojektin ulkopuolisia kuvia

Omakotitalon rakennusprojekti. Valkoinen rapattu omakotitalo
Valkoinen rapattu omakotitalo
Omakotitalon rakennusprojekti
Valkoinen rapattu omakotitalo
Omakotitalon rakennusprojekti. Valkoinen rapattu omakotitalo
Valkoinen rapattu omakotitalo

Rakentamisen tärkeimmät lähtökohdat

Sijainti on aina kaikessa se tärkein vaikuttaja, jonka jälkeen tulevat muut rakentamiseen liittyvät ratkaisut. Materiaali valinnoilla ja pohjaratkaisulla voidaan vaikuttaa lopputulokseen merkittävästi. 

Sanoisin että sijainti 1/4 osaa, materiaalit 1/4 osaa, pohjaratkaisu 1/4 osaa ja loput muut tekijät 1/4 osaa.

Kohdetta suunniteltaessa ja rakentaessa lähdin valinnoissa liikkeelle kuitenkin niiden kustannusvaikutuksista, kuitenkaan käytännöllisyydestä tinkimättä. 

Aurinkopaneelit ovat hyvä investointi

Aurinkoenergia ja aurinkopaneelit rivitaloon aiheuttaa vähemmän sähköhäviöitä
Sähkö on siirrettävä suurilta voimalaitoksilta loppukuluttajille laajoja verkkoja pitkin. Pitkän matkan lähetykset vastaavat tehohäviöitä. Oletko koskaan miettinyt, mihin aurinkopaneeleja käytetään? Ne ovat katollasi saadakseen energiaa auringosta. Katon aurinkosähkö auttaa lisäämään sähkön hyötysuhdetta, kun otetaan huomioon lyhyt matka. Energiastasi tulee kotimaista ja sen seurauksena hallitset omat laskusi ja energiankulutuksesi.

Lisäksi aurinkosähköjärjestelmät ovat kestäviä, joten palvelun keskeytysmahdollisuudet pienenevät. Aurinkoenergiaan yhdistämällä akkuvaraston saat parhaan mahdollisen hyödyn järjestelmästä.

Omakotitalon märkätilat

Kylpyhuone tiloissa ja muissa märkätiloissa panostin erityisesti materiaali valintoihin laatoissa ja seinän sisään rakennettavissa Hansgrohen raindance suihkuissa upeilla kattoon asennettavilla isoilla sadettimilla. Tykkään itse erityisen paljon kun ei tarvitse pitää kädessä käsisuihkua tai sitten tylsässä telineessä seinällä. Perinteisen lattiakaivon sijaan halusin hieman luksusta ja valitsin unidrain vaakakaivot.

Laattoihin panostin valitsemalla materiaalit ehkä jonkun mielestä tylsät vaaleanharmaa lattiaan ja vaalea valkoinen seinään. Nykyään kun rakentaminen ja sisustaminen on kauhean musta/valkoista värimaailmaltaan.

Omakotitalon rakennusprojekti saunatilat
Omakotitalon saunatilat
Omakotitalon rakennusprojekti kylpyhuone
Omakotitalon kylpyhuone
Omakotitalon rakennusprojekti wc tlat
Omakotitalon wc tlat

Omakotitalon saunaosasto

Sauna oli toteutettava ehdottomasti koko seinän täyttävällä lasiseinällä ja vastakkain asetelluilla lauteilla. Kiukaaksi valitsin tyylikkään mondexin tahko E lauteisiin upotettavan kiukaan. Suunnitteluvaiheessa oli jo selvää, että saunaan on saatava hana! Itse pidän hyvin tympeänä aina täyttää vesiastiaa kylpyhuoneen puolella ja kiikuttaa se sen jälkeen saunaan.

Saunan seiniin ja lattiaan valikoitui kontrastia tuomaan tummempi lämpökäsitelty tervaleppä. Lauteiden alle on upotettu tunnelmaa tuomaan led valolistat.

Omakotitalon rakennusprojekti saunatilat
Omakotitalon saunatilat. Mondex Tahko E upotettu lauteisiin. Saunassa hana kiulun täyttöä varten.

Omakotitalon keittiö

Keittiön suunnittelussa oli apuna koko projektin aikana oman äidin lisäksi, keittiösuunnittelija ja vahvana lisänä mukana oma vahva mielipide mm. keittiön koosta ja toiminnallisuudesta.

Pohjaratkaisua suunniteltaessa otettiin huomioon syvennys johon keittiö voidaan upottaa. Keittiö on osa olohuonetta, eteistä, ruokailutilaa ja lähes 5 metriä korkeaa tilaa oleva kokonaisuus.

Keittiön materiaaleiksi valittiin mattavalkoiset ovet ja laatikoston etulevyt.  Kaikki keittiön toiminnalisuudet on sijoiteltu saarekkeeseen (liesi, uuni ja pesuallas), jotta ruokaa laittaessa voi vieraiden kanssa sosiaalisoitua. Ruokaa laittaessa television katsominen olohuoneessa on samalla mahdollista. 

Unohtamatta kuitenkaan lähes 3 metriä korkeita ikkunoita ulkoseinillä, jossa huonekorkeus on lähes 5 metriä.

Omakotitalon rakennusprojekti keittiö
Omakotitalon keittiö
Omakotitalon rakennusprojekti keittiö
Omakotitalon keittiö
Omakotitalon rakennusprojekti keittiö
Omakotitalon keittiö

Astianpesukone on sijoitettu toiminnalisuuden kannalta vyötärön korkeudelle, sitähän käytetään kuitenkin päivittäin. Siemensin valkoinen integroitu mikro on integroidun astianpesukoneen päällä. Keittiössä on myös siemensin integroitu korkea jääkaappi ja kivitasojen alle upotettu matala siemensin pakastin.

Kokonaisuudessaan olen erittäin tyytyväinen keittiön toiminnallisuuteen ja materiaalivalintoihin joita tuli tehtyä rakennusaikana. Olenhan nyt keittiötä käyttänyt jo 2,5 vuotta, tosin välillä enemmän ja välillä vähemmän.

Elektroniikka ja sähköjärjestelmä

Suunnitteluvaiheessa oli jo selvää, että tekniikkaa rakastavana on saatava taloon älyjärjestelmä. Järjestelmä joka toimii kännykällä ja on riittävän huolto/ohjelmointi vapaa. Järjestelmäksi useiden eri järjestelmien välillä valitsin KNX-taloautomaation. KNX ohjaa talon lämmitystä, viilennystä, valaistusta ja pistorasioita. 

Kaikki talon toiminnot ja lämpötilat on ohjattavissa puhelimella, jos vaikka kahvinkeitin unohtuu päälle tai unohdan sulkea oven lähtiessäni. Ovi lukot eivät ole kuin varauksella KNX järjestelmässä. Turvallisuussyistä valitsin lukitusta hoitamaan oman järjestelmän, joka taipuu myös puhelimella ohjattavaksi. Puhelimeen tulee ilmoitus kun ovi avataan ja suljetaan.

Talon suunnitteluvaiheessa otettiin huomioon myös talon audio, joka on myös lähellä omaa sydäntä. Rakastan kun kotona soi aina musiikki ja voin ohjata sitä puhelimen kautta.

Järjestelmäksi valitsin Sonos audio järjestelmän, jossa toimivat Spotify ja nettiradiot. Sonos on järjestelmä joka on helposti laajennettavissa ja tarvittaessa voi hyödyntää myös WiFi verkkoa. Rakennusvaiheessa audio otettiin huomioon ja kattoon asennettiin valmius kaiuttimille.

Rakennuksen suunnitteluvaiheessa otettiin huomioon myös talon verhoratkaisut, jotka ovat KNX väylään kytkettyjä ja ohjattavissa puhelinsovelluksen kautta.

Verhot ovat Day & Night rullaverho ratkaisut varustettuna moottorilla.

Zennio KNX Etusivu
Zennio KNX Etusivu
Zennio KNX Lämmitys
Zennio KNX Lämmitys
Sonos audiojärjestelmä
Sonos audiojärjestelmä
Sonos audiojärjestelmä
Sonos audiojärjestelmä Spotify

Omakotitalon lämmitys ja viilennys

Suunnitelmia tehtäessä halusin talosta myös mahdollisimman energiatehokkaan ja lämmitysmuodoksi valitsin maalämmön. 

Kiinteistön viilennys on toteutettu myös maalämpökaivon kautta tapahtuvalla maaviileä ominaisuudella. Maaviileä ominaisuus tapahtuu kaivon kautta, kun kylmäaine kiertää viilennyspatterin kautta ja viilentää taloa oman ilmanvaihdon kautta. Viilennysyksikön tuloilma kanavan lisäksi, valitsisin tulevaisuudessa lisäksi erillisen viilennys yksikön tehostamaan viilennystä muissa tiloissa. 

Makuhuoneet viilenevät hyvin, koska eivät ole talon aurinkoisella puolella. Etelään päin oleva olohuone, joka on lähes 5 metriä korkeaa tilaa, kuumenee kesällä paljon. Olohuone kuitenkin viilenee auringon laskiessa hyvinkin nopeasti, vaatien kuitenkin pientä läpivetoa asunnon läpi.

Tällä artikkelilla on 2 kommenttia

 1. Mari

  Heippa ja todella upea kokonaisuus. Olet varmasti tehnyt aikaisemminkin ja paljon?

  Materiaalit ja ratkaisut blogikirjoituksen pohjalta ovat omaan makuun kyllä täysi 10 ✌️

  Ehkä olen samassa sarjassa kanssasi eli liian mustavalkoinen. Seuraan mielelläni kirjoituksiasi miten tuo projekti on edennyt!

  1. Niko Kuikka

   Kiitoksia ja mukava kuulla!

   Ehdottomasti kannattaa seurata ja matka pisteeseen missä ollaan on ollut kirjava. Paljon iloa, surua ja hyviä hetkiä tämän parissa.
   Nykypäivän trendi on vaan rakentamisessa mustavalkoista mutta on moni ruvennut värejäkin käyttämään.

   Mukavia lukuhetkiä ja kesää!

Vastaa